Ken je speellimieten als je gaat wedden bij een bookmaker

Al dat topvoetbal, die spannende Formule 1-races en die tenniswedstrijden waarbij je op het puntje van je stoel zit, lokken je vanzelf naar een bookmaker. Daar moet je zijn als je wilt wedden op sport! Terwijl je hoofd al bij de eerste weddenschap zit, word je nog even met de neus op de feiten gedrukt. De bookmaker vraagt je namelijk om na te denken over je speellimieten. De stortingslimiet, sessielimiet, saldolimiet en verlieslimiet… ken jij je persoonlijke limieten al?

Het draait allemaal om die ene factor: controle

Het aanbod bij de bookmakers is gigantisch. Het maakt niet uit of je een account aanmaakt bij Nederlandse bookmakers zoals BetCity, Unibet of Bet365. Bij alle online wedkantoren vind je 24 uur per dag, 7 dagen in de week de mooiste sportweddenschappen. Daar schuilt natuurlijk ook een gevaar in. Juist omdat er geen openings- en sluitingstijden zijn is het misschien verleidelijk om net voor het slapengaan nog even een weddenschap mee te pakken. En als je toch bezig bent, kun je het toch niet laten om wat langer in het sportsbook rond te struinen. Voor je het weet, ben je alweer een half uur verder en stroomt de adrenaline inmiddels hard door je lijf. Zie nu maar eens rustig in slaap te komen…

Het is heel makkelijk om de controle te verliezen als je gaat wedden bij een bookmaker. Je vergeet de tijd en ondertussen zet je meer geld in dan eigenlijk de bedoeling was. Want ja, die verloren weddenschappen wil je toch heel graag terugverdienen. Moet je het wedden op sport dan maar laten? Zeker niet! Het is gewoon een kwestie van serieus naar je limieten kijken voordat het wedden begint. Zo hou je de touwtjes altijd stevig in handen, wat er ook gebeurt.

De stortingslimiet beschermt je tegen opwellingen en frustratie

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord komt eraan en je weet bijna zeker wie dit jaar het duel gaat winnen. Na één blik op je saldo is het meteen duidelijk dat je nog iets moet regelen voordat je die voorspelling aan de bookmaker kunt doorgeven. Je speelsaldo is te laag, dus het is hoog tijd om geld te storten.

De meeste gokkers hebben een vast stortingsbedrag in hun hoofd zitten. Dat kan 10 euro zijn, maar ook bijvoorbeeld 50 of 500 euro. Het is maar net wat bij jouw ambities en gokbudget past! Alleen… wat doe je als je het volledige stortingsbedrag van vanochtend hebt verloren en je opnieuw een mooie weddenschap spot? Grote kans dat je opnieuw 50 euro in je account stort zodat je gewoon verder kunt spelen. Maar dat betekent dat je vandaag al het dubbele hebt gestort van het bedrag dat je eigenlijk in je hoofd hebt zitten.

Met de persoonlijke stortingslimieten die de bookmakers in Nederland verplicht aan hun spelers aanbieden, kan dit niet meer. Je vult de maximale storting per dag, week of maand in en die limiet kun je nooit overschrijden. Handig, want zo hou je de controle als je weddenschap na weddenschap verliest en de frustratie toeneemt. Je kunt je stortingslimiet ook niet in een opwelling verhogen. Als je via de klantenservice een verhoging aanvraagt, zit er altijd een poos tussen voordat je nieuwe limiet geldig is.

De sessielimiet voorkomt dat je de tijd uit het oog verliest

Met al die online bookmakers is een sportweddenschap altijd dichtbij. Je hoeft je telefoon er maar bij te pakken en er ontvouwt zich een complete wereld met sportwedstrijden en bijbehorende wedopties. Juist die laagdrempeligheid zorgt ervoor dat je misschien meer tijd bij de bookmaker doorbrengt dan je in de gaten hebt. Het instellen van een sessielimiet is dan een slimme oplossing.

In de tijd dat TOTO nog het alleenrecht had op sportweddenschappen, konden gokkers 24 uur per dag ingelogd staan. Zelfs als je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat actief op zoek ging naar nieuwe weddenschappen, maakte niemand zich daar druk om. Tegenwoordig hebben de meeste bookmakers hun maximale sessielimiet op 8 uur per dag staan, maar dat is nog steeds heel erg veel. Met het instellen van een persoonlijke sessielimiet, kun je de dagelijkse speeltijd beperken tot bijvoorbeeld 1 of 2 uur. Is de tijd voorbij dan word je automatisch uitgelogd en kun je niet meer wedden. Het gaat hier trouwens om de totale speeltijd per dag. Met een kwartier in de ochtend, een kwartier in de middag en een kwartier in de avond blijf je gewoon binnen die limiet van 1 uur.

Er zijn trouwens bookmakers waarbij je het sportsbook zelfs bepaalde momenten van de dag mag blokkeren. Bij Unibet kun je bijvoorbeeld aangeven dat je na 20.00 uur niet meer wilt gokken. Zodra het tijd is, gaat het sportsbook voor jou op slot.

Nóg meer grip met het instellen van een saldo- en verlieslimiet

Je denkt na over je maximale storting en over de maximale speelduur. Maar er zijn nog meer limieten die je aandacht vragen. Zo is het verstandig om ook na te denken over je saldo- en verlieslimiet.

De saldolimiet is het maximale bedrag dat in je wallet mag staan voordat het wordt uitgekeerd. Bereik je deze limiet, dan maakt de bookmaker het geld automatisch aan je over. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar vergis je niet. Hoe meer geld er namelijk in je account staat, hoe verleidelijker het is om je inzet omhoog te gooien. Als je je door de saldolimiet op tijd laat uitbetalen, is het veel makkelijker om gecontroleerd te blijven wedden.

Tegenover die saldolimiet staat een ander type limiet: de verlieslimiet. Hiermee bepaal je je maximale verlies per dag, week of maand. Heb je op donderdag al je weekmaximum van 100 euro verloren? In dag geval houdt het wedden even op, want je moet wachten tot de nieuwe week voordat je opnieuw geld kunt inzetten. Een (gedwongen) pauze is vaak het beste medicijn tegen grote verliezen.

Op maat gemaakte limieten voor iedereen die wedt bij een bookmaker

Limieten zijn niet nieuw in de wereld van het sportwedden. Er waren altijd al limieten, maar die richtten zich puur op de eigen eisen van de bookmakers. Zo werken de online wedkantoren al sinds jaar en dag met minimale/maximale limieten qua stortingen en uitbetalingen.

Die algemene limieten zijn voor iedereen hetzelfde. En juist dat is een probleem, aangezien de ene speler de andere niet is. Een maximale storting van 15.000 euro voelt voor de professionele sportwedder misschien als een echte limiet. Voor een recreatieve gokker die hooguit 50 euro per week inzet, ligt dit bedrag toch al ver buiten bereik. Van een beschermende limiet is dus geen sprake.

Alles veranderde toen de Nederlandse gokmarkt in 2021 openging en de nieuwe Kansspelwet in werking trad. Sindsdien verwacht de Nederlandse Kansspelautoriteit dat de bookmakers hun spelers een lijst met persoonlijke limieten voorschotelen. Op maat gemaakte limieten dus, die voor iedereen anders zijn. Vervolgens is het aan iedere speler zelf (jij!) om de eigen limieten in te stellen.

Nadenken over speellimieten begint al bij je inschrijving

Je bent eruit: je wilt een account aanmaken bij een bookmaker zodat je geld kunt verdienen met je sportkennis. Vanaf dat moment staat je hoofd alleen maar naar al die weddenschappen die online staan. Grote kans dat je uit jezelf vergeet om na te denken over limieten. Gelukkig ligt de verantwoordelijkheid ook niet 100% bij jou. Al terwijl je een account aanmaakt, loodst de bookmaker je namelijk langs de lijst met persoonlijke limieten. Vergeten is er dus niet bij!

Je bent uiteraard niet verplicht om de maximale storting van 15.000 euro terug te schroeven naar een veel lager bedrag. En die vaste sessielimiet van 8 uur per dag hoef je ook niet naar beneden te zetten. Je maakt je eigen keuzes, dus je kunt ervoor kiezen om snel aan de lijst met persoonlijke limieten voorbij te gaan. Maar als je verstandig bent, neem je tijdens het inschrijfproces toch even de tijd om rustig over je speellimieten na te denken.

De ingestelde limieten zijn trouwens niet definitief. Je kunt ze op een later moment altijd aanpassen als dat nodig is. Dat is goed nieuws, want misschien kom je erachter dat je stortings- of sessielimiet hoger of juist lager ligt dan eigenlijk zou moeten.

Welke limieten passen bij jou?

Bij limieten komt altijd die ene vraag naar boven: hoe hoog moeten de speellimieten zijn om zo verantwoord mogelijk aan de slag te gaan? Het zou natuurlijk handig zijn als deze vraag een duidelijk antwoord oplevert. Helaas is dat onmogelijk, aangezien elke speler anders is. Het is vooral zaak dat je goed en kritisch naar je eigen situatie kijkt.

Wanneer je de limieten instelt, kijk dan allereerst naar je doel. Wil je het wedden bij een bookmaker serieus aanpakken of is het gewoon een leuk tijdverdrijf? In dat laatste geval liggen je limieten ongetwijfeld een stuk lager dan wanneer je professionele ambities hebt. Ook je financiële status is belangrijk voor je speellimieten. Je gokbudget mag nooit tot geldproblemen leiden, dus pas je stortingslimiet, verlieslimiet en saldolimiet hier op aan. Een online budgetcalculator geeft je het inzicht dat je nodig hebt.

De maximale sessielimiet is vooral iets waar je tijdens het gokken achter komt. Misschien merk je dat je gemakkelijk de tijd uit het oog verliest als je eenmaal aan het wedden bent. Dan is het toch verstandig om de maximale speelduur een paar uur naar beneden te zetten. Uiteraard geldt dat meer voor recreatieve gokkers dan voor mensen die op professioneel niveau wedden bij een bookmaker.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.