Voetbalspeler Clasie bestraft voor illegaal gokken

22 maart 2021

Het was al een tijdje bekend dat een speler van AZ zich ingelaten had met illegaal wedden op voetbaluitslagen. In de schriftelijke bekendmaking was de naam van de boosdoener verwijderd. Dat leverde op zich weer de nodige weddenschappen op onder sportjournalisten. Het was de Telegraaf die met de primeur kwam: het bleek Jordy Clasie te zijn. Alle andere media namen het over en de speler en zijn zaakwaarnemer protesteerden niet tegen de aantijgingen. De 29-jarige voormalig international en vroegere Feyenoorder gokte op wedstrijden via een andere account. Naar verluidt ging het daarbij om het Bwin-account van een vriend.

Ongeoorloofde weddenschappen

Online gokken in ons land is nog niet toegestaan, zolang het wettelijke kader nog ontbreekt. Maar bij Clasie is er uiteraard nog meer aan de hand. Hij is al een tijdje geblesseerd en heeft weinig wedstrijden gespeeld tot dusverre. Maar voor een profvoetballer is het onder alle omstandigheden verboden om weddenschappen af te sluiten op de Nederlandse competitie. In principe ligt er dan een risico op de loer van beïnvloeding van de wedstrijd. Overigens sloot Clasie geen weddenschappen af op wedstrijden van zijn huidige club AZ. Volgens insiders ging het vooral om Ajax, PSV en Feyenoord. Een leuke afleiding voor een geblesseerde topvoetballer, maar ook een ongeoorloofde activiteit.

Het rookgordijn is nog steeds aanwezig

Nadat bekend werd dat een speler van de club geschorst was voor het afsluiten van weddenschappen op Nederlandse wedstrijden, zorgde de club voor een rookgordijn. Het was AZ er veel aan gelegen om de identiteit van de speler niet bekend te laten worden. In het voordeel van de club speelde dat Clasie door een besmetting met het coronavirus niet mocht spelen. De schorsing werd dan ook uitgezeten zonder dat dit opviel. Maar voor de journalisten was het daarna niet extreem moeilijk om de ‘dader’ op te sporen. Jordy Clasie heeft een spreekverbod opgelegd gekregen van AZ. Het zal om die reden ongetwijfeld nog een tijdje duren voordat duidelijk wordt, wat er is gebeurd en hoe het werd ontdekt.

Illegaal gokken door topsporters geen onbekend verschijnsel

Clasie is in goed gezelschap van een aantal oud topsporters die ook wel van een gokje hielden. Micheal Phelps en Michael Jordan zijn topsporters in de VS met een enorme status, maar ze staan ook bekend om hun goklust. Michael Jordan gokte zelfs grote bedragen op het feit wiens koffer het eerst op de transportband kwam.

Hoe dan ook, Clasie en iedereen die wel van een weddenschapje houdt, kan binnenkort online terecht in Nederland. De sites met gokvergunning zullen hier worden vermeld.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.