Voorkom spijt. Stop op tijd. 18+

8 november 2021

Inmiddels is het al bijna vanzelfsprekend dat er sinds 1 oktober ook legaal online een gokje kan worden gewaagd op een sportwedstrijd of gespeeld kan worden in een online casino. Er zijn momenteel 10 exploitanten die een vergunning hebben en deze laten zich ook duidelijk horen in reclame-uitingen. Voor de gehele kansspelsector is er nu een slogan ontwikkeld om de consument een waarschuwing vooraf te geven. De keuze is gevallen op ‘Voorkom spijt. Stop op tijd. 18+’. Deze komt in de plaats van ‘Speel bewust 18+. Bij alle uitingen van de legale bedrijven in de goksector, zowel online als fysiek zal deze slogan gebruikt worden. Het is daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld ‘Let op. Geld lenen kost geld.’

De geschiedenis van de nieuwe slogan

In 2016 was al wel duidelijk dat ook in Nederland de mogelijkheid zou worden gecreëerd om legaal online te gokken. Een meerderheid van de Tweede Kamer besloot toen dat er bij alle reclame van aanbieders van gokspelen een waarschuwing moest worden getoond. Hierin zou zowel de leeftijdsbegrenzing moeten worden opgenomen als het risico op onmatige deelname. Een vergelijkbare slogan bestaat al voor roken, drinken en geld lenen. De Tweede Kamer gaf het Ministerie van Justitie opdracht om bij de ontwikkeling van de slogan gebruik te maken van instellingen met ervaring op het gebied van verslavingszorg. Uiteindelijk kreeg het Trimbos instituut de opdracht. Uit een vijftal opties lijkt nu ‘Voorkom Spijt. Stop op tijd. 18+’ de voorkeur te hebben gekregen.

De brancheverenigingen in de sector zijn het eens

In de sector was ook zelfstandig onderzoek gedaan naar een mogelijke nieuwe slogan. Daarbij was de keus gevallen op ‘Beperk je inleg, ken je grens. 18+. De experts op het gebied van verslavingszorg vonden die waarschuwing niet sterk genoeg en deze werd afgewezen. De belangenverenigingen in de sector kansspelen (NOGA, VAN Kansspelen, en VNLOK) hebben alle drie gekozen voor de in hoofde genoemde waarschuwing. Ze hebben demissionair minister Dekker verzocht zo snel mogelijk een beslissing te nemen. Dat lijkt overigens nog maar een formaliteit, omdat de waarschuwing onder toezicht van het ministerie is ontwikkeld.

Het was daarbij ook de eerste keer dat de drie belangenverenigingen zo eensgezind waren over een onderwerp. Tot dusverre stonden de diverse partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar zoals bij de reclamecode. Er moet nog een logo en eenduidig lettertype worden gekozen voor de slogan die zonder twijfel binnenkort wordt ingevoerd. Voorkom spijt. Stop op tijd. 18+.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.