Waar liggen de grenzen voor reclame voor de goksector?

10 augustus 2022

In Engeland is ophef ontstaan over het verbod van een reclame van bookmaker Coral door de ASA. De Advertising Standards Authority, het equivalent van de Nederlandse Reclame Code Commissie, heeft (na klachten) Coral opgedragen een reclame in te trekken die ging over de paardenraces. De ASA vond dat de reclame aanzette tot gokken. Entain, eigenaar van het merk Coral, is het hier niet mee eens. Ook de Britse ‘Ster’ die verantwoordelijk is voor de inhoud van de reclameboodschappen was van mening dat er geen regels waren geschonden. Waar draaide het dan om in deze reclame?

De spanning bij de races

In het reclame filmpje wordt in een korte schets de spanning weergegeven op de renbaan. Er zijn opnames van de paarden en jockeys, de opwinding van het publiek wordt getoond en een voice-over  praat de kijker bij over de races. Er wordt niet gesproken over weddenschappen en er zijn geen wedbriefjes in beeld. Volgens Coral is er dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat deze boodschap een probleem zou kunnen vormen voor kwetsbare groepen. Er zijn meerdere organisaties die zich hier mee kunnen verenigen.

De argumenten van ASA voor het verbod

De ASA komt in actie als consumenten of organisatie de inhoud van reclame niet in overeenstemming achten met de regelgeving. Volgens de ASA was het duidelijk dat deze reclame boodschap wel degelijk aanzette tot gokken. In het filmpje kwam de naam Coral regelmatig in beeld. Zo was deze te zien op de dekkleden van alle paarden, op vlaggen op de renbaan en in banners langs de baan. De voice-over sprak ook over ‘uw paard’ en dat is een duidelijke verwijzing naar de mogelijkheid om te gokken op de races. Dat bleek volgens de ASA verder uit de slagzin die daarna werd getoond: Coral, let’s get closer to the action.

Volgens de ASA was het filmpje daardoor niet uitsluitend bedoeld om de spanning op de baan vast te leggen, maar ook om de kijker over te halen een gokje te wagen. Dat is op zich geen probleem, mits er ook aandacht zou zijn geweest voor eventuele verliezen of andere risico’s  die het wedden op paard-races tot gevolg kan hebben. Volgens de ASA was deze reclame maatschappelijk onverantwoord omdat het een verkeerde indruk zou kunnen opleveren bij kwetsbare groepen en probleemgokkers. Volgt er binnenkort in ons land een vergelijkbare procedure?

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.