Zorgt gokreclame voor ongeplande gokjes?

11 augustus 2022

Het is in heel West-Europa onrustig wat betreft de reclame van en sponsoring door de gokbranche. In Nederland lijkt het duidelijk dat er na 1 januari 2025 nog maar zeer beperkte mogelijkheden zullen bestaan voor vergunninghouders om reclame te naken of sportclubs te sponsoren. Bij de aanpassing van de Gamble Act in Groot-Brittannië worden ook flinke aanpassingen verwacht. In België is ook een verbod op sponsoring dichtbij en daar zal het in Europa waarschijnlijk niet bij blijven. Waarom is er eigenlijk zoveel druk op de exploitanten van kansspelen nadat het legaal is geworden om online weddenschappen af te sluiten?

Bescherming van kwetsbare groepen

De reden dat online bookmakers en casino’s reclame maken, is uiteraard geheel duidelijk. Daarmee willen ze de consument overhalen om te kiezen voor hun site of merk als deze besluit een gokje te wagen. Echter vragen bezorgde overheden en burgers zich af in hoeverre die promotie van het eigen merk er voor zorgt dat mensen die dat eerder niet deden ook gaan gokken en wellicht kwetsbare groepen meer gaan wedden en daardoor in de problemen zouden kunnen komen. Onlangs is er een groot onderzoek geweest in Groot-Brittannië dat ook op die vraag een antwoord heeft gezocht.

Geen causaal verband aangetoond maar wel zorgen over uitkomsten

Aan het onderzoek door een Britse universiteit werkten ongeveer 3.000 mensen mee die ervaring hadden met het online gokken. Naast vele andere vragen werd ook geïnformeerd naar de invloed van reclame op het spelgedrag. Iets meer dan 30% van de ondervraagden gaf aan weleens een weddenschap te doen na het zien van een reclame-uiting terwijl dat eigenlijk niet was gepland. Bij de (relatief kleine) groep deelnemers die als kwetsbaar werd aangemerkt, was dit percentage veel hoger en kwam in de buurt van de 70%. Het leidde tot bezorgdheid bij de onderzoekers.

In het verslag van het onderzoek wordt duidelijk gemaakt dat er zeker geen causaal verband is aangetoond tussen het kijken naar reclame van een bookmaker en vervolgens het ongepland aangaan van een weddenschap. Daarvoor zou een veel omvangrijker en  meer detaillistisch onderzoek nodig zijn naar aanleiding van de beweegredenen van de gokkers. Het verschil in percentage bij de totale groep en de kwetsbaar geachte mensen was echter wel reden voor de onderzoekers om zich zorgen te maken. Wellicht dat het rapport ook gebruikt zal worden door de tegenstanders van reclame voor de goksector.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.