Nederland geen schoolvoorbeeld voor de gokindustrie

6 mei 2022

Onze noorderbuur is een van de laatste landen in Europa waar het legaal is geworden om online te wedden op sport en aan kansspelen mee te doen. De daarvoor ingevoerde wet is  zeer streng. Ze zijn vooral gericht op het voorkomen van gokverslaving en de deelname door jongeren aan online kansspelen. Om die reden volgen een aantal landen in Europa en de paar Amerikaanse Staten ook de ontwikkelingen in Nederland. Inmiddels is het een halfjaar toegestaan om legaal online te gokken bij onze noorderbuur. De voorzitter van de Kansspelautoriteit (KSA) die toezicht moet houden op de branche sprak zich onlangs uit over de situatie in het land. De conclusie van René Jansen was dat de vergunninghouders de grenzen van de mogelijkheden aan het onderzoeken zijn. Waarvan hij  Nederland nog niet het schoolvoorbeeld vindt en dat wel had willen zijn.

Tikken op vingers en dwangsommen

De legale exploitanten in Nederland proberen uiteraard sinds 1 oktober marktaandeel te veroveren, maar het lijkt erop dat ze daarbij bewust ook soms over de grenzen gaan. Na korte tijd werd een vergunninghouder al op de vingers getikt, omdat via een Twitteraccount commentaar werd gegeven op een wedstrijd. Daarbij werd een link getoond waarmee rechtstreeks op de wedstrijd kon worden gegokt zonder daarbij te vermelden dat het ging om een (legale) bookmaker. Dat is echter volgens de wet verboden. Een andere legale exploitant werd een dwangsom opgelegd vanwege het gebruik van Autoplay. Daarnaast is er een groot onderzoek gestart naar de wijze of bookmakers jongvolwassenen ( 18-23) proberen over te halen een gokje te wagen. Daarbij worden bonussen en speciale aanbiedingen ingezet.

De reclame en het rolmodel

Dat het allemaal niet ging zoals was gehoopt, bleek al gauw door de ophef over de reclame. In de wet is gekozen voor zelfregulering en de branche heeft hier dan ook afspraken over gemaakt. De politiek was het al gauw zat vanwege het grote aantal tv- en andere reclames.

De minister van rechtsbescherming is door een meerderheid van het parlement gedwongen om ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen volledig te verbieden. Ook het inzetten van rolmodellen leidde tot veel commentaar. De minister heeft aangekondigd dat rolmodellen (zoals oud-voetballers en tv-persoonlijkheden) vanaf 1 juli niet meer mogen voorkomen. Wat betreft een compleet verbod moet de procedure worden doorlopen. Dat is in normale situaties een periode van 1 1/2 tot 2 jaar. De minister, Franc Weerwind, heeft gezegd een versnelde procedure in te zetten.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.