De KSA heeft enkele dagen geleden de rapportage najaar 2022 gepubliceerd en er zijn opmerkelijke zaken in te lezen. Zo zijn er momenteel 1,3 miljoen accounts bij vergunninghouders voor online kansspelen in ons land. Dat aantal is derhalve de afgelopen maanden zeer spectaculair gegroeid. Het aantal accounts geeft echter geen uitsluitsel over het aantal individuele spelers. Uit privacyoverwegingen wordt dat niet vastgelegd. Van deze accounts was ongeveer de helft actief in de laatste maand waarover de rapportage gaat.
Jong-volwassen zijn oververtegenwoordigd bij de spelers
Bij de totstandkoming van de wet kansspelen op afstand is er in de Tweede Kamer extra aandacht geweest voor de positie van de groep jongvolwassenen. De groep in de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar wordt als het meest kwetsbaar gezien voor beïnvloeding door reclame en voor een gokverslaving. Om die reden mogen vergunninghouders in ons land geen bonussen geven aan deze leeftijdsgroep en mag de reclame daar ook niet specifiek op zijn gericht. Bij de actieve accounts blijkt echter dat 22% hiervan juist tot deze groep behoort.
Dat is aanzienlijk meer dan het aandeel dat deze jongvolwassen vormen in de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar. Experts denken dat deze oververtegenwoordiging vooral te maken heeft met het feit dat jongeren meer gewend zijn aan online diensten op ieder gebied dan ouderen.
De drie grootste bedrijven hebben een marktaandeel van 60-70%
Inmiddels kent ons land 22 vergunninghouders. Volgens de KSA hebben de 3 grootste bedrijven momenteel een marktaandeel van 60-70%. In het rapport worden deze 3 niet met naam genoemd. Op basis van publieke gegevens gaan experts ervan uit dat dit trio bestaat uit Holland Casino, TOTO en BetCity. De opgave van Unibet over het snel aangroeiende aantal accounts doet vermoeden dat deze nieuwe aanbieder binnenkort een plaatsje in de top 3 zal veroveren.
Kanalisatie nog niet volgens wens, maar goed op weg
Bij de invoering van de wet die online gokken legaal maakte, werd ook als doelstelling een kanalisatie van 80% binnen 3 jaar nagestreefd. Het is niet eenvoudig om te meten in hoeverre spelers in ons land nog gebruikmaken van illegale aanbieders. Op basis van enquêtes en beoordeling van het webverkeer wordt geschat dat de kanalisatie eind september op 76% ligt. Het doel van 80% zou bij een gelijke ontwikkeling al in het jaar 2023 kunnen worden bereikt. Die laatste voorstelling is van dataleverancier H2 Gambling Capital.