Rolmodellen in nieuwe voetbalshow

3 augustus 2022

Talpa heeft bekend gemaakt dat er een nieuwe voetbalshow te zien zal zijn op Veronica. Het programma zal gepresenteerd worden door Wilfred Genee met als vaste gasten: Andy van der Meijde, Wesley Sneijder en Wim Kieft. Het is minstens opvallend te noemen dat hierdoor 4 rolmodellen uit de reclame voor de goksector samenkomen. Genee was te zien in reclame boodschappen voor TOTO en het andere trio was actief voor BetCity. Overigens zal de nog naamloze show niet het nieuwsprogramma VI gaan vervangen. Ook dat zal doorgaan. BetCity heeft nog geen commentaar gegeven op de suggestie dat deze vergunninghouder de sponsor gaat worden van het nieuwe programma.

Het einde van het rolmodel in de gokreclame

Sedert 30 juni mogen er geen rolmodellen meer optreden in tv-reclames voor de legale gokbedrijven in ons land. BetCity dat een viertal bekende ex-voetballers liet opdraven in de boodschappen, heeft nadien gekozen voor een aantal (onbekende) superfans in plaats van het voornoemde trio. Nummer vier -Sjaak Swart- had wellicht geen trek in een praatprogramma en komt niet voor in het concept.

Omdat de rolmodellen door BetCity waren aangetrokken op het moment dat al bekend was dat deze niet meer in tv-reclames mochten voorkomen, werd aangenomen dat BetCity andere plannen had met het viertal, zoals een format dat nu bij Veronica lijkt te ontstaan. Daarbij is het uiteraard pikant dat Wilfred Genee, die toch gekoppeld leek aan grote concurrent TOTO, de presentatie voor zijn rekening gaat nemen. Het is derhalve nog even afwachten wie zich gaat melden als sponsor voor deze show.

De toekomst van deze voetbalshow

Indien het nieuwe voetbalprogramma met name bedoeld is om een van de grotere bookmakers in ons land te promoten, zal het een redelijk korte levensduur gaan krijgen. Het is immers duidelijk dat het niet zal blijven bij een verbod op rolmodellen in de reclame. Een meerderheid in het parlement ziet een compleet verbod op reclame voor de goksector als de meest logische optie. Dat blijft overigens niet beperkt tot reclame. Ook het sponsoren door vergunninghouders zal naar verwachting worden aangepakt of geheel verboden.

Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar shirtreclame in het betaalde voetbal. Maar in de conceptplannen van minister Weerwind zal sponsoren van evenementen of programma’s op sportgebied ook niet meer mogelijk zijn. Momenteel is de planning dat uiterlijk per 1 januari 2024 de wet zodanig zal zijn aangepast dat ook een programma zoals deze nieuwe voetbalshow geen sponsor meer mag hebben uit de goksector.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.