Wedden op een witte kerst 2023?

3 januari 2023

In Nederland hebben we weer een groene kerst met veel regen achter de rug. Sinds 1901 heeft het KNMI slechts 8 keer een witte kerst geteld. Volgens de definitie van het meteorologisch instituut moet er dan gedurende de twee kerstdagen een gesloten sneeuwdek liggen in de Bilt. De laatste keer gebeurde dat tot dusverre in 2010 en bijzonder genoeg ook in 2009. Echt goed verdeeld over de jaren is een witte kerst in ons land derhalve niet.

Momenteel nog verboden in Nederland

Overigens mag je in ons land niet wedden op een witte kerst bij de vergunninghouders. Ook bij de grote internationale aanbieders zoals Unibet of Jack’s kan je uitsluitend terecht voor weddenschappen op sport. Andere zaken zoals politiek, de winnaar van het Songfestival en ook de kans op een witte kerst zijn wettelijk verboden waar het betreft daar weddenschappen op af te sluiten. Op een aantal gebeurtenissen  binnen de sport mag ook niet gewed worden. Denk hierbij aan rode en gele kaarten. In andere landen zijn de mogelijkheden ruimer, wedden op een witte kerst is heel gewoon in Groot-Brittannië.

Hoe werkt het in Groot-Brittannië?

De Britten houden wel van een gokje en daarbij is het wedden op een witte kerst populair. Een van de grootste bookmakers in het land, William Hill, biedt dan ook voor een groot aantal steden odds op een witte kerst. Uiteraard maakt het een groot verschil of je gokt op een witte kerst in Londen of in het veel noordelijker gelegen Edinburgh. Ook moet er rekening gehouden worden met de definitie van een witte kerst in het UK als het gaat om een weddenschap.

Voor de bookmakers in Groot-Brittannië moet er daarvoor sneeuw vallen op eerste kerstdag. Dat mag geen natte sneeuw zijn en een pak sneeuw dat eerder is gevallen telt niet mee. Uiteraard zijn er tegenwoordig veel weervoorspellers op lange termijn en niet alleen de gokkers maken hier gebruik van. De bookmaker stoppen alle voorspellingen in een wiskundig model, waarbij ze uiteraard hopen in ieder geval winst te kunnen maken. Om een idee te geven hoe de quoteringen er afgelopen kerst uitzagen bij William Hill:

  • Londen 11
  • Edinburgh 3

Dit jaar hadden de gokkers het geld beter elders kunnen besteden. Zowel in Londen als Edinburgh was eerste kerstdag 2022 regenachtig met temperaturen ver boven 0. Wellicht volgend jaar beter en wie weet mogen we ook in Nederland in de toekomst ook een gokje wagen op de witte kerst.

Bekijk ook eens

Andere artikelen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.